HTML

Gye blogja

Képek, Videók, Zene, Minden Aktuális Stuff...

Utolsó kommentek

Elérhetőségek

E-Mail:
ronto.gyula@gmail.com

MSN:
nighthunterX@battlenet.hu

CamelPark SEO tools - Google PageRank

2008.07.06. 15:49 nighti

Ubuntu és az nVidia GeForce 6600GT története...

Mostanában nem sikerült jelentkeznem, több okból kifolyólag is. Az egyik az volt, hogy a méhek nem várnak, a másik meg az, hogy meguntam a Windowsos szarakodást és úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy Lunuxos rendszert is. A pozitív visszajelzések, és a "felhasználóbarátabb Linux" jelzőket figyelembe véve az "ubuntu" Linux mellett döntöttem. Format, aztán el is kezdtem a telepítést. A most következőkben szeretnék segíteni azoknak, akik 6600GT kartyával rendelkeznek és az istenért nem akar felálni a rendszer, szóval akik a technikai részre nem kíváncsiak, na, hát ez a post nem nekik szól. Ezt azért érzem szükségesnek, mert én kb 4-5 napig olvasgattam a forumokat százával, mire megleltem (rájöttem) a megoldásra. Na akkor kezdjük:

  • Telepítés

Legjöbb ha a CD-ROM-ot bootra állítjuk a bios-ban, és akkor megkíméljük magunkat egy újraindítástól. Sok magyarázatot a telepítés nem igényel, mivel lehetőség van a magyar nyelv kiválasztására. Annyit elmondanék még, hogy mikor elérünk a Particionáláshoz, akkor válaszzuk a "kézi" particionálás menüpontot. Kb 20 gigát haggyunk annak a particiónak amire akarjuk rakni az ubuntut. Ez a partició "Ext3" -mas filerendszerü legyen és formázzuk is meg (pipáljuk ki a formázást), a csatolási pont pedig a "/" (gyökér) legyen. Ha ez megvan, akkor még szükségünk lesz egy Cserehelyre (swap), ezt a particiót külön kell létrehoznunk ezt mi nem fogjuk látni, és csak a Linux fogja használni. Optimális esetben ennek a mérete a memóri kétszerese kell, hogy legyen.  (pl: ha 1G RAMod van a gépben akkor 2Gbos, ha 2G RAM-od van akkor 4G legyen a merevlemezen az lefoglalt hely.) Ezen kívúl minden egyértelmű, magyarázatra nem szorul.

  • Első indítás

Előfordulhat, hogy ezt a hibaüzenetet kapjuk: ERROR 15: File not found (Ezt emlékezetből irom, úgyhogy nembiztos, hogy pont ez de valami hasonló.) Ha ez bekövetkezett nyomunk egy ESC-et és bejön a boot menü. Itt jobbesetben három sort találunk. Egy sima indítást (az első), egy amolyan csökkentett módot, (reacovery-mode, ez a második), és van egy memoriateszt(harmadik).  Kiválasztjuk az elsőt de nem indítjuk el csak "ráálunk" és nyomunk egy "e" betüt. Ezután lehetőségünk lesz kicsit beletútni az indító filéban. Valószínüleg lesz benne egy ilyen rész: "(hd1,0)". (Persze nembiztos hogy pont ez, ez nagyban függ attól, hogy melyik particióra telepítettünk.) Ezt írjuk át (hd0,0) ra. Igy elvileg el kell, hogy indúljon, de ha nem akkor még játszunk vele egy kicsit. Ez csak ideiglenes megoldás, a boot filéban véglegesen át kell írni, hogy ne kelljen ezt mindig eljátszani. Ennek a menete a következő:

  1. Miután elindúlt a rendzser, nyissunk egy terminalt. (alt+f2, bejön egy "futtatás" menü. ide írjuk be: gnome-termial)
  2. Megnyilt a terminál, következő lépés, hogy root felhasználójuggal ruházzuk fel magunkat. Erre azért lesz szükség, hogy el is tudjuk menteni majd azt amit átírkálunk. Ezzel a parancsal történik:
               sudo bash
    most kérni fogja a jeszavat, amit telepítéskor megadtunk.
  3. Most meg kell nyutnunk a Filét:
               gedit /boot/grub/menu.lst
  4. Egy szövegszerkesztőben megnyilt a file, mosta következő sorokat írjuk át:
               root        (hd1,0)    
                        -ről
               root        (hd0,0)
                        -ra.
    ebből 3 darabnak kell, hogy legyen.
  5. F2 vel elmentjük és mostmár sima lesz az indítás.
  • nVidia GeForce 6600GT belövése

Most jön az a rész amit még az ellenségeimnek sem kívánok. Az benne az érdekes, higy mindenkinél máshogy működik. Van akinek egy gombnyomásra minden okés lesz, van akinek (pl. nekem) az istenért nem akar működni. Ahogy olvastam ez még a 6600GT márkájától is függ. Na lássuk:

  • Első módszer, Zárt meghajtó

Mivel a Linux alapban is egy nyilt forráskódú operációs rendszer, és rengeteg belső programot lehet feltenni a "Csomagkezelőn keresztűl" ami mind-mind letsztelet, és szinte mondhatni, hogy a rendszer része. Viszont vannak olyan driverek (kevés) amit a gazdája (jelen esetben az nvidia) nem enged beleturkálni a saját kódjába. Ez egy nagyon egyszerű és könnyű módszer, ezt találták ki ubuntuék hozzá, ha ez nemsikerül akkor elkezdhetünk félni. Ebben az estben a következőt kell tennünk:

  1. Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók
  2. Kipipáljuk az "nvidia gyorsított grafikus meghajtót"
    Ez ugye még nem volt telepítve, így a csomagkezelő letölti és fel is installálja (asszem a "nvidiaglx-new" vagy valami ilyesmi a csomag neve)
  3. Ha ez kész, akkor mehet egy restart.
  4. Ujraindítás után nagy a valószínüsége, hogy 640*480 ban fogunk elindúl, de ne ilyedjünk meg!
  5. Nyissunk egy terminált (feljebb leirtam, hogy hogyan kell) és írjuk be a következőt:
                    glxinfo
    ha kiir olyat hogy, "direct rendering: Yes" akkor nagyon jo, mert működik a gyorsítókártya. Ha nem akkor ujra megnyutjuk a Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók és ujra piap, majd restart, majd indítás után ujra eljátszuk ezt.
  6. A terminált még haggyuk nyitva, mert szükség lesz rá.
  7. Alkalmazások-on jobb klikk majd kiválasztjuk a menü szerkesztését.
  8. Itt megkeressük az "egyéb"-ben a "képernyő és grafikát", majd ezt hozzáadjuk a menühöz.
  9. Elindítjuk a képernyő és grafikát, Ha szerencsént van, ki tudjuk választani a monitorunk tipusát, ha nincs (például mint nekem) akkor jön a szívás. Kell keresni a neten, valami specifikásió a monitorunkhoz a neten. Legjobbnak tartom, ha a gyártó oldaláról letöltjük a kézikönyvet, ott részletes Müszaki adatok lesznek. Igazándiból csak a Vísszintes és függőleges képfrissítési adatokra lesz szükségünk.
  10. Ha ez megvan akkor, hogy ne kelledjen kézzel irkálni fölöslegesen, keressünk egy olyan minitort ami a mi monitorunk pontos adatait tartalmazza. Találni fogunk mert rengeteg van, figyeljünk a képfrissítésre is, mert ha túl nagyra állítjuk, akkor könnyen kidobhatja induláskor a "no signal" jelzést, és azt csak recovery módból tudnád visszaállítani azt meg nincs kedvem leírni. Szóval figyelj oda!
  11. Na ha azt megcsináltuk, akkor elvileg már olyan felbontásban tündököl az munkaasztal, ahogy azt mi szeretnénk. Ha nem... nos az szivás akkor más módszereket kell megpróbálni, ugorj a következő ponthoz.
  12. Ez csak ideiglenes, ha nem mentjük el induláskor megint 640*480 asak leszünk.
    elmentéshez tárjünk vissza a konzolba, majd írjuk be:
              nvidia-settings
    (ha nem vagyunk rootok csináljunk magunknak jogot: sudo bash)
  13. Itt be tudunk állítani minden apróságot. Ami fontos:
    válasszuk az "X server display configuration" -t és itt mentsük el kedvünkre a beállításokat a "save to X configuration file" nyomogombbal.
  14. Ha ez megvan és működik, hátradőlhetünk és örűlhetünk, mert sikerültek a beállítások. Ha nem akkor jönnek a "b" tervek:)
     
  • Második módszer, Gyári nvidia driver telepítése

Ezzel akkor próbáljozzunk, ha az előző nem jött be.

  1. Kússzunk fel a netre és szedjük le a kártyánkhoz tartozó drivert, a www.nvidia.com ról.
  2. Keressük meg a filét, ahova tettük, majd jobb klikk rakta, tulajdonságok, jogosultságok fül, és ott pipáljuk ki a "fájl végrahajtásának engedéjezése programként", mert csak akkor lesz futattható.
  3. Namost, mivel ugyebár ez a driver bele fog matatni az "X" dolgaiba, ezért ezt csak grafikus környezetet mellőzve lehet feltenni.
  4. Fontos dolog: a driver telepítéséhez a synaptic csomagkezelőben telepítenünk kell a "libc6-dev" csomagot. (Ezért rinyál a telepítő egyfolytában, de baszik kiirni, mire megtaláltam neten, hogy ez kell majdnem beőszültem)
  5. Nyomunk egy shift+alt+F1 -et, ezzel kijutunk a karakteres környezetbe.
  6. Mivel még az X szerver fut (csak mi nem látjuk) ezért azt ki kell lőni.
    /etc/init.d/gdm stop
  7. ezután a könnyeb magyarázhatóság kedvéért elindítjuk a Midnight Commandert. ha ez még nincs telepítve akkor megtesszük:
    sudo apt-get install mc
    hogy ez miért nincs alapban feltéve, az számomra rejtély. na mind1.
  8. ezután az "mc" paracsal indítjuk.
  9. Megkeressük a driver filunkat, és egy egyszerü kattintással el is indíthatuk.
  10. A telepítésnél ha jól emléxem mindenre igennel kell válaszolni, szóval nagy bonyodalmat nem fog okozni.
  11. ujrainditjuk az X szervert:
    /etc/init.d/gdm start
    és indítjuk is:
    startx
  12. ha ez megvan, már működnie kéne, de nyomjunk egy restartot a biztonság kedvéért.
     
  • Harmadik módszer, Envy
     
  1. Google-> Envy -t letöltjük (nyilt forráskódu, hamar meg fogjuk találni)
  2. Telepít (duplán kattintunk rajta, next, next next, kész)
  3. Elinditjuk
  4. Ha az előző módszert végigcsináltuk, akkor "Uninstall nvidia driver" (és majd csak utánna install) ha nem akkor "Install nvidia driver" next next next kész.

Sok embernek ez az egyszerü megoldás segített, nekem ez nem működött.

  • Negyedik módszer, a szarnak egy pofon

A kettes módszer alapján elkezdhetünk régebbi driverekkel kísérletezgetni, úgy olvastam ez is sok embernek megoldást nyújtott. 3-4 et próbáltam nem működött, elfogyott a türelem.

  • Ötödik módszer, a végső megoldás

Én ezt a megoldást választottam. Ez igen egyszerű és 99% hogy működik!

  1. Kocsiba be
  2. Pécs - > Tp-Comp
  3. Buy: nVidia GeForce 8500GT (9500HUf, teljesen baráti ár)
  4. Haza->Szoba->Gép->Kártya betesz
  5. Ubuntu ujratelepít
  6. első módszer végigcsinál
  7. működik
  8. örül

Hát ennyi lenne, remélem tudtam segíteni azoknak a sorstársaknak akik hetek óta szopnak ezzel. Kérdezzetek ha tudok segítek! További szép napot!

Szólj hozzá!

Címkék: linux kubuntu nvidia ubuntu megoldas geforce 6600gt


A bejegyzés trackback címe:

https://rontogyula.blog.hu/api/trackback/id/tr70555766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása